Με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 και την άρνηση από την δημοτική αρχή, τις παρατάξεις του Ν.Κουρουπάκη και Θ.Πατεράκη για απόφαση στήριξης των εργαζομένων της ΕΑΣ Σητείας, η «Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Απορρίφθηκε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για έκτακτη συζήτηση επί του ζητήματος που αφορά τους απολυμένους της ΕΑΣ Σητείας, που είχε καταθέσει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ήδη από τις 16 Μαρτίου 2021.
Το αίτημα αυτό είχε κατατεθεί με σκοπό το δημοτικό συμβούλιο Σητείας να καταδικάσει την απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της ΕΑΣ Σητείας και της Τράπεζας Πειραιώς που απαξιώνει και κοροϊδεύει κυνικά τις οικογένειες των πρώην εργαζομένων της ΕΑΣ Σητείας που ξεπερνούν τα 300 άτομα και προβλέπει την μη εξόφληση -επί της ουσίας- της οφειλής της Ένωσης προς τους πρώην εργαζόμενους. Οφειλή που αγγίζει τα 1.800.000 € και προβλέπεται κούρεμα 80% των δεδουλευμένων αποδοχών και απόδοση άτοκα σε 20 ετήσιες δόσεις(έως το 2040), ενώ οι αποζημιώσεις απόλυσης θα αποδοθούν άτοκα σε 10 ετήσιες δόσεις(έως το 2030). Μάλιστα, το πρόγραμμα εξυγίανσης το συμφώνησαν «εν κρυπτώ» το προηγούμενο καλοκαίρι, οι συμβαλλόμενοι ΕΑΣ Σητείας, Τράπεζα Πειραιώς και επενδυτές και προβλέπει την προνομιακή μεταχείριση της τράπεζας, στην οποία θα αποδωθούν όλες οι οφειλές της ΕΑΣ σε 15 έτη ενώ των εργαζομένων σε 20 άνισες ετήσιες δόσεις στο “νεό-κουρεμένο” ποσό. Ο Σ.Συμεωνίδης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο πέρα από την αυτονόητη καταδίκη αυτής της μεθόδευσης να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα τους που αφορούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της ΕΑΣ Σητείας ώστε το σχέδιο εξυγίανσης να μην τα συμπεριλάβει με τη νέα πρόταση, αλλά να αποδωθούν όλα με βάση την συμφωνία του 2016.
Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εξήγησε ότι το κατεπείγον του θέματος προκύπτει από την εξ’αναβολής διεξαγωγή της Δίκης τις επόμενες μέρες με το θέμα αυτό και η αληλλεγγύη του Σητειακού λαού μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού μία θετική απόφαση θα ήταν νίκη για όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Σητείας. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι είναι ενημερωμένοι και ότι σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους στις 11 Μαρτίου συμφώνησαν από κοινού να τεθεί το θέμα ως έκτακτο σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Επίσης ενημέρωσε τους υπόλοιπους συμβούλους ότι είχε ενημερώσει έγκαιρα την δημοτική αρχή και τον πρόεδρο, στον οποίο είχε ζητήσει να καλεστούν και αντιπροσώποι των εργαζομένων, ο οποίος του αρνήθηκε κατηγορηματικά λόγω συνθηκών(!?!).
Η άρνηση της δημοτικής αρχής να φέρει το θέμα ως κατεπείγον στην προ ημερησίας συνεδρίαση, ενώ γνώριζε για το αίτημα ήδη από τις 13 Μαρτίου ανεπίσημα και 16 Μαρτίου επίσημα (και μάλιστα πριν εκδοθεί η πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση) σε συνδυασμό με τις κουτοπονηριές του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την συνεδρίαση, που την πολιτική του άποψη την “έντυσε” με διαδικαστικά φρου-φρου ώστε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δείχνει πως αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού και τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, αφού η άρνηση συνοδεύτηκε και με έκφραση άποψης ότι ζητούμενο είναι και η σωτηρία της ΕΑΣ για το “αναπτυξιακό καλό του τόπου”, αποκρύπτωντας ότι μιλάμε για ΑΕ πλέον και το σχέδιο εξυγίανσης(παλιό και νέο) όχι μόνο δε «στοχεύει στην σωτηρία της Ένωσης», αλλά επιπλέον κανένα όφελος δεν θα φέρει στον Σητειακό ελαιοπαραγωγό: οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν στα τάρταρα και τα μετάλλια μαζί με τα κέρδη στις τσέπες των μεγαλο-επιχειρηματιών!
Τεράστια ευθύνη έχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων Ν.Κουρουπάκης και Θ.Πατεράκης, οι οποίοι συνέβαλλαν με τη σειρά τους στα έωλα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής, οι οποίοι επικαλέστηκαν ότι θα έπρεπε να είναι όλα τα μέρη παρόντες (θύτες και θύματα δηλαδή….) και ότι αφού έχει πάει στο δικαστήριο θα βρει η υπόθεση το δρόμο της. Αφ’ενός αποκρύπτουν ότι γνώριζαν και αυτοί από τις 13 Μαρτίου για το σχετικό αίτημα, επομένως αν ενδιαφερόντουσαν όπως είπαν (…για ξεκάρφωμα), είχαν τον χρόνο να συμβάλλουν και μάλιστα ως πρώην δήμαρχοι με τις γνωριμίες τους. Αφ’ετέρου δεν μπορεί να τους προσάψει κανείς αφέλεια, η επίκληση τους στη νομιμότητα γίνεται για να αποκρύψει ότι οι “εξυγιαντές” της ΕΑΣ Σητείας αξιοποιούν το νομοθετικό πλαίσιο που έστησαν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο πριμοδοτεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δρουν στον πρωτογενή τομέα εις βάρος των παραγωγών και των οικογενειών τους. Το ξέρουν πολύ καλά αλλά αποφεύγουν να εκτεθούν αφού οι ψηφοφόροι είναι πολλοί αλλά τα συμφέροντα οι λίγοι.
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Σητείας, όπως και όλους τους Σητειακούς και Σητειακές να βγάλουν τα συμπεράσματα τους στο πως αντιλαμβάνονται και τι εννοούν Δημοτική αρχή και οι πρώην Δήμαρχοι , με τις -όμορφες λέξεις και φράσεις, κατά τα άλλα- “ανάπτυξη”, “το καλό του τόπου” και άλλα τέτοια ξύλινα. Η δική τους αντίληψη δεν χωράει τις ανάγκες των εργαζομένων, ειδικά όταν αυτές σκοντάφτουν σε σχεδιασμούς του κεφαλαίου στην περιοχή μας και για αυτό ή θα αποφεύγουν ή θα μένουν στα ευχολόγια και άντε σε ημίμετρα. Είναι αλήθεια και η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη του ΚΚΕ, δεν το έκρυψε ποτέ, ότι έχει διαλέξει πλευρά, χωρίς να πατά σε δύο βάρκες και ότι η δική του φωνή θα είναι όσο δυνατή είναι και αυτών που εκφράζει. Στη Σητεία πρέπει να νιώσουν την καυτή ανάσα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την υπόθεση, διαφορετικά “βρίσκουν και κάνουν”. Δεν θα περάσει!
Όσο αφορά τα θέματα ημερήσια διάταξης φάνηκε ότι το παραπάνω θέμα δεν είναι εξαίρεση. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι υπάρχει σύμπλευση στα «βασικά» και στα «επιμέρους» μπορεί να σηκώνεται ο τόνος της φωνής και της αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα ένα «θέαμα» κουραστικό, αποπροσανατολιστικό και άνευ ουσίας.
Συγκεκριμένα στην συζήτηση για απόφαση περί απαλλαγής δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από covid-19 η δημοτική αρχή εισηγήθηκε απαλλαγή σε ποσοστό (όχι κάτι συγκεκριμένο) των αναλογούνων τελών και μόνο σε όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές λόγω κορονοϊού. Ο Σ.Συμεωνίδης ζήτησε να ενημερωθέι για τα αιτήματα των φορέων Ομοσπονδία Επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Αν. Κρήτης «ΚΝΩΣΣΟΣ», τον Εμπορικό Σύλλογο Σητείας, Το Σύλλογο Εστίασης και ψυχαγωγίας και την Ένωση Ξενοδόχων Επαρχίας Σητείας που αιτήθηκαν στον Δήμο Σητείας, κάτι που δεν έγινε. Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, ανέδειξε ότι αυτή η αόριστη λειψή πρόταση είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, έστω ανακούφισης, και έκανε άλλη πρόταση για απαλλαγή τελών για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου 2021 σε συνδυασμό με έλεγχο προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να εφαρμοστεί η απόφαση. Ο πρόεδρος δεν έβαλε ξεκάθαρα τις δύο προτάσεις προς ψήφιση, έκανε τα σχόλια για εσωτερική κατανάλωση ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του, και πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής.
Στο επόμενο θέμα που αφορούσε το ύψος του ημερήσιου τέλους Λαϊκής Αγοράς, ο Σ.Συμεωνίδης πρότεινε πλήρη απαλλαγή, αφού οι παραγωγοί και οι έμποροι πληρώνουν Φόρο Εισοδήματος, τους φόρους τους συνολικά και δεν πρέπει να διπλοπληρώνουν. Αφού αγνόησαν την τοποθέτηση και πρόταση του για άλλη μια φορά, προχώρησαν στην ψήφιση της εισήγησης της δημοτικής αρχής. Τελευταία θέματα είχαν επιλεγεί αυτά που εισηγηθηκε η επιτροπή Υγείας, όπου μετά από έναν χρόνο πανδημίας που μονοπωλεί δικαιώς τα ζητήματα υγείας αφού οι επιπτώσεις διαχείρισης της από την κυβέρνηση έχει τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό, οι εισηγήσεις αφορούσαν την συμμετοχή στο «δίκτυο υγειών πολεων» και ανάθεση μελέτης για τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο από τη χρήση φυτοφαρμάκων. Μάλλον κάπως έπρεπε να δικαιολογηθεί η ύπαρξη της συγκεκριμένης επιτροπής, που απότι φαίνεται θα αναλάβει τον ρόλο του αποπροσανατολισμού από τα κύρια ζητήματα στον τομέα υγείας και κυρίως από την ανάγκη ξεσηκωμού για διεκδίκηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας η οποία δεν μπορεί να συμβαδίζει με την επιχειρηματική δράση, κάτι που αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Καμία εντύπωση δεν προκαλεί η συμφωνία όλων των άλλων παρατάξεων μεταξύ τους, η οποία είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής ταύτισης των κομματών που ανήκουν και τους στηρίζουν.»